Kafak

contact

Honderd jaar eenzaamheid

De taferelen illustreren door Kafak verdichte fragmenten uit het beroemde boek van Gabriel García Márquez. Het fictieve Latijns-Amerikaanse plaatsje Macondo en de aanhoudende zinloze oorlogen krijgen indringend vorm.

Door de nevenschikking van de vormen en herhaling van elementen herinneren de prenten enigszins aan oude Maya-hiërogliefen. Zelf heeft hij de Azteekse beeldschriftcultuur voor ogen gehad. ‘Er zitten veel Mexicaanse motieven in, het is eerder Mexicaans dan Colombiaans. Mijn lino’s hebben veel te maken met volkskunst. Zestiende-eeuwse Nederlandse houtsneden, de Mexicaanse illustrator José Guadalupe Posada. In die prenten zie je ook heel vaak de stoplap. Net als in de volkspoëzie. Als iets niet loopt zet je er gewoon een woord tussen. Dat is in mijn prenten ook een beetje zo. Wolkjes of daken als stoplap.’

De serie bleef onvoltooid.

Honderd jaar eenzaamheid

Deze serie is een eerbetoon aan García Márquez. De eerste druk van de taferelen bij ‘Honderd jaar eenzaamheid’, is in de vorm van een dertien meter lange papierrol, via diens agente aan de schrijver aangeboden. Die reageerde enthousiast op de prenten, omdat ze ‘heel goed de geest van de roman ademen’.