Kafak

Moskou op sterk water

De dissidente Russische schrijver Venedikt Jerofejev inspireerde met zijn boek Moskou op sterk water tot een serie van 36 veelkleurige zeefdrukken. Gevraagd naar waar dit boek over gaat, antwoordde Kafak altijd: ‘De Sovjet-Unie gezien door de bodem van een lege wodkafles.’ In zijn versie ontbreekt dan ook op weinig prenten de drank.

Het cultboek van Jerofejev beschrijft hoe sovjetburgers slechts met veel wrange humor en nog veel meer (zelfgestookte) drank op de been bleven. En, vaker nog, van hun stokje gingen. Een boek met tragikomische inhoud, dat eind jaren zeventig naar het westen werd gesmokkeld en hier uitgegeven.

 

De Poolse theatergroep Kana uit Szczecin baseerde in de periode dat Kafak aan deze serie werkte een voorstelling op het boek. Contact leidde in de jaren negentig tot samenwerking: bij de voorstellingen (ook in het Engels) werden de zeefdrukken geëxposeerd, zowel in Polen als in Nederland.

Meer Moskou op sterk water

Ja, we weten wel dat je je beroerd voelt’, zongen de engelen. ‘Maar ga even een eindje lopen, dan voel je je wel beter, en over een half uur gaat de winkel open: goed, wodka kun je pas om negen uur krijgen, maar een rood wijntje geven ze je meteen!’

Op de volgende pagina’s worden prenten getoond die Kafak maakte bij Moskva - Petuški. De illustraties gaan vergezeld van tekstfragmenten uit de Nederlandse uitgave. Uit het Russisch vertaald door Mieke Lindenburg. © Uitgeverij G.A. van Oorschot, Amsterdam (1979).

contact