Kafak

Zelfportretten

Geen beter onderwerp voor een studie dan het zelfportret. Zeker niet als je zelf zo’n geprononceerd profiel hebt dat je met wat hoekige lijnen neer kunt zetten. Kafak heeft vele zelfportretten gemaakt waarin hij ideeën voor een nieuwe stijl of een nieuwe manier van linoleum snijden uitprobeerde. Het leverde de verscheidenheid op deze pagina op.

Eddy kwam op de Rietveld Academie met linoleum in aanraking. Linoleum heeft twee voordelen. Je werkt klein, nooit groter dan op afficheformaat en zelfs dat maar zelden. Dat is praktisch als je met kinderen op een Amsterdamse bovenetage woont waar je ook moet werken en dus weinig ruimte hebt. En linoleum is goedkoper dan hout om in te snijden, ook dat is praktisch. Hij werd er een meester in.

Met de tekenplank op schoot op de bank. Zo is veel van zijn werk ontstaan. Op die manier maakte hij al zijn potloodschetsen en sneed hij zelfs ook nog wel een stukje linoleum. Afdrukken gebeurde op de eettafel. Pas na zijn verhuizing naar Friesland kon hij daar een eigen werkplek inrichten. Kafak werkte niet met een drukpers; hij wreef alle lino’s handmatig af om de hele afdruk diepzwart te krijgen.

contact